Zdrowe przepisy powstały po tegorocznych obchodach

Dzielnicowych Dni Dobrego Jedzenia.

 

„ Cukru nie jemy, zdrowiej żyjemy”

 

 

CIASTO DAKTYLOWE

(chlebek daktylowy)

 

Składniki ciasta daktylowego (chlebka daktylowego):

  • 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
  • 200 g daktyli bez pestek (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 płaskiej łyżeczki soli (niepełna)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jaja

Składniki polewy czekoladowej:

  • 50 g czekolady białej bez cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Wykonanie:

    1. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Do szklanki mleka wlać ocet z białego wina. Odstawić (mleko się lekko zetnie).
    3. Daktyle  przekroić na pół, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (woda ma je całkiem przykryć). Pozostawić na 20 minut. Następnie zmiksować blenderem na płynną masę (nie musi być bardzo gładka).
    4. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
    5. Do miski  wlać zmiksowane daktyle, olej, ekstrakt z wanilii oraz lekko ścięte mleko z octem. Wsypać wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie. Następnie wbić jaja i ponownie wymieszać.
    6. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie biała mąka - nie mieszać jednak dokładnie, wskazane jest, aby zostały grudki.
    7. Ciasto daktylowe przełożyć do foremki, naciąć wzdłuż i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga, aby nie wysuszyć ciasta za bardzo).
    8. Po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
    9. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać, polać ciasto.
    10. Udekorować ciasto wiórkami kokosowymi.

 

 

 

AKSAMITNY KREM Z DYNI

 

Czas przygotowania: 45 minut / 4 porcje

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pestki z dyni.

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.

Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli
z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś
do miękkości przez jakieś 30 minut.

Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz
i szczyptę gałki muszkatołowej.

Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach.

 

 

 

 

DESER Z KAKI

 

Czas przygotowania 60 min / 2 porcje

Składniki:

  • 1 średnie opakowanie jogurtu naturalnego (250 g)
  • 5 łyżek mleka 1,5 % (50 g)
  • 4 łyżki nasion chia (40 g)
  • 1 dojrzałe kaki (250 g)

 

Wykonanie:

  1. Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki ma minimum 3 godziny.
  2.  Kaki umyć, można obrać ze skórki  ale niekoniecznie zmiksować. Wyłożyć na pudding z chia.
 

 

MANGO LASSI

 

 

Czas przygotowania 15 minut / 1200 ml

Czas chłodzenia: 20 minut

Wartość energetyczna w 100ml/60 kcal

Dieta : bezglutenowa, wegetariańska

 

Składniki:

  • 2 bardzo duże dojrzałe  mango 1100g
  • 250 ml jogurtu naturalnego – 300 g
  • Szklanka mleka - 250 g
  • Szczypta kardamonu

 

Przygotowanie:

Miąższ z mango umieść w małym garnuszku lub kielichu miksera z opcją blendowania

Do gotowej pulpy wystarczy już tylko dodać szklankę jogurtu naturalnego oraz szklankę mleka, kardamon i całość dobrze wymieszać  lub jeszcze raz zblendować. 

 

 

 

 

SAŁATKA Z CZERWONYCH OWOCÓW I WARZYW NA ZIELONEJ ŁĄCE

 

Składniki:

  • Buraki – 2 szt.
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Kiełki rzodkiewki – małe opakowanie 50 g
  • Owoc granatu – 1 szt.
  • Suszona żurawina – małe opakowanie ok. 100 g
  • Rukola – małe opakowanie ok. 100 g
  • Ser feta – pół opakowania ok. 100 g
  • Sos musztardowo – miodowy

 

Sos musztardowo – miodowy:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżkę płynnego miodu
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  • Ugotowane buraki, paprykę pokroić w kawałki lub grubą kostkę
  • Na półmisku wyłożyć rukolę i kiełki
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone warzywa
  • Następnie posypać ziarnami granatu, żurawiną i rozdrobnionymi kawałkami sera feta
  • Udekorować pomidorkami koktajlowymi
  • Całość skropić sosem

 

 

 

 

 

DOMOWA NUTELLA Z DAKTYLI I ORZECHÓW

 

Składniki:

  • Daktyle – 100 g.
  • Mleko roślinne (np. migdałowe lub owsiane) – 200 ml.
  • Orzechy laskowe – 1 szklanka.
  • Kakao – 2 łyżki (około 10 g).
  • Szczypta soli.

 

Przygotowanie:

  1. Zmiękczanie daktyli: Daktyle przełóż do garnuszka i zalej 150-200 ml mleka roślinnego.
    Zagotuj, a następnie odstaw na 15-20 minut, aby daktyle zmiękły.
  2. Przygotowanie orzechów: Orzechy upraż na suchej patelni, mieszając je przez   5-7 minut,
    aż skórki się lekko przypalą i zaczną odchodzić. Następnie przełóż je na ściereczkę i pocieraj,
    aby oddzielić skórki (możesz użyć orzechów laskowych blanszowanych –  one są bez skórki).
  3. Blendowanie: Orzechy przełóż do blendera, dodaj daktyle z mlekiem roślinnym, kakao
    i szczyptę soli. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej mleka, aby uzyskać kremową masę.
  4. Przechowywanie: Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

DOMOWE ŻELKI TRUSKAWKOWE

 

 

Składniki:

  • ok. 60 ml syropu truskawkowego
  • ok. 50 ml wody
  • 6 płaskich łyżek żelatyny w proszku

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5 min. do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  2. W drugim garnuszku podgrzewamy syrop truskawkowy. Gorący syrop łączymy z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą  do ubijania jajek.
  3. Rozlewamy do foremek silikonowych o różnych kształtach. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

 

 

 

SAŁATKA Z CZERWONYCH OWOCÓW W MISCE Z WYGRĄŻONEGO ARBUZA

 

Składniki:

  • Arbuz
  • Truskawki
  • Maliny
  • Wiśnie
  • Granat
  • Porzeczka czerwona
  • Czereśnie

 

Przygotowanie:

Przetnij arbuza na pół. Wydrąż miąższ łyżeczką do lodów.

Pozostałe owoce dokładnie umyj.

Truskawki obierz z szypułek i pokrój na pół.

Granat przekrój na pół i wyjmij nasiona.

Wiśnie i czereśnie wydrąż z pestek.

Wiśnie, czereśnie i truskawki pokrój na pół.

Wszystkie owoce wrzuć do wydrążonego arbuza i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

 

 

PRZEPIS NA DŻEM DYNIOWY

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2-3 jabłka garść suszonych daktyli lub pasta daktylowa (kilka
  • łyżeksok i skórka z jednej  cytryny
  • 1 łyżka nasion chia

 

Przygotowanie:

Dynię i jabłka obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę i wkładamy do garnka. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pastę daktylową (jeśli mamy gotową) lub garść suszonych daktyli (namoczonych wcześniej przez 5 min. w gorącej wodzie).

Gotujemy wszystko na małym

ogniu przez ok 10 min. Kiedy dynia i daktyle zmiękną, miksujemy je blenderem.

Następnie dodajemy nasiona chia

i gotujemy kolejne 5min i gotowe.

 

 

PRZEPIS NA CIASTO BANANOWO – DAKTYLOWE

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 bananów
  • 250 g daktyli
  • 100 g oleju
  • 250 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Laska wanilii
  • Starta skórka pomarańczy
  • figi

 

Krem (opcjonalnie)

  • 5 bananów
  • 500 g serka mascarpone

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy, dodajemy olej. Obrane banany i daktyle blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do jajek i oleju. Do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i laskę wanilii oraz sparzoną startą skórkę pomarańczy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Wierzch cista można ozdobić pokrojonymi figami oraz kremem (opcjonalnie).

Krem:

Serek mascarpone miksujemy z bananami, tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch cista i wykładamy pokrojonymi i obranymi ze skórki figami.

 

 

CISATO MARCHEWKOWE

 

Składniki:

  • Niepełna szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Łyżeczka kakao
  • 3 duże jajka
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki musu z jabłek bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki

 

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce roztrzep jaja i dodaj je do marchewki. Dodaj olej i mus. Teraz dodaj suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz ok. 50 minut w temperaturze  180 ºC.

 

 

BEZCUKROWY SERNIK MANGO

 

Składniki:

Masa sernikowa:

  • 400 g twarogu naturalnego na sernik 350 g śmietanki 30%
  • 550 g pulpy z mango
  • (gotowa z puszki lub zmiksowane świeże owoce) 7 łyżeczek żelatyny
  • 80 ml gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny

Warstwa z mango:

200 g pulpy z mango 2 łyżeczki żelatyny

30 ml gorącej wody

 

Na spód podpłomyki lub biszkopty bez cukru.

Przygotowanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy 20 cm, wysokość 7 cm

 

Masa sernikowa:

W misce ubić na sztywno śmietankę 30% dodać twaróg na sernik z wiaderka,

wlej pulpę z mango oraz 3 łyżki soku z cytryny. Całość zmiksuj do połączenia składników.

Następnie do szklanki wsyp 7 łyżeczek żelatyny i zalej gorącą wodą.

Szybko i intensywnie mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek. Do rozpuszczonej żelatyny wlej kilka łyżek masy sernikowej i wymieszaj.

Następnie przelej ją do masy twarogowej wymieszanej z mango i ponownie zmiksuj przez chwilę. Okrągłą formę wyłożyć folią spożywczą (dno i boki).

Na dnie ułożyć podpłomyki lub biszkopty (oczywiście bez cukru). Przelej masę sernikową i wyrównaj wierzch.

Następnie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

 

 

Warstwa z mango:

W szklance umieść 2 łyżeczki żelatyny i wlej 30 ml wrzątku. Mieszaj szybko i intensywnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie wymieszaj ją dokładnie z pulpą z mango.

Mieszaninę wylej na zastygniętą masę sernikową, wyrównaj. Formę przykryj i wstaw do lodówki na około 4 godziny.

 

 

 

CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

Składniki:

  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • 550 g mąki razowej typ 2000
  • 200 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml mleka
  • 260 g marchewki
  • 40 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ulubione orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Przygotuj formę do pieczenia – najlepiej tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. Marchewkę obierz i połowę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a połowę na dużych;
  4. Olej kokosowy przełóż do rondelka i podgrzewaj na ogniu, aż stanie się płynny. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, cały czas mieszając, dodaj kolejno żółtka, a następnie sypkie składniki: przesianą mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól, kakao, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę;
  5. Następnie do masy dodaj olej, mleko, startą marchew . Mieszaj całość, aż składniki się połączą;
  6. Po wymieszaniu przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka;
  7. Teraz przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Posiekaj ulubione orzechy;
  8. Ostudzone ciasto marchewkowe posmaruj ubitą śmietanką i posyp dla dekoracji orzechami. Twoje ciasto marchewkowe bez cukru jest już gotowe do podania.

 

 

 

PLACKI BANANOWE

 

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

W misce rozgnieść banana, dodaj jajko, mąkę i jogurt. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości oleju.

 

 

 

BANANOWE MUFFINKI „OD SERCA”

 

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe banany - 1,5 szklanki pulpy (rozgnieciony banan) - 350 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 240 g
  • 1/3 kostki masła - około 70 g (lub tyle samo oleju)
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Krok 1:

Do upieczenia bananowych muffinek potrzeba trzy duże, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to można przełożyć ugniecione widelcem banany do szklanki o pojemności 250 ml. Powinno wyjść około 1,5 szklanki rozgniecionych bananów- 350 gramów pulpy bananowej.

Najlepiej banany rozgniatać widelcem.

Krok 2:

1/3 (tj. 70 g) kostki masła należy roztopić i dodać do miski z rozgniecionymi bananami. Roztopione masło dodajemy lekko ciepłe.

Porada: Masło można zamienić na taką samą ilość oleju roślinnego.

Krok 3:

Jajko należy wbić do osobnej miski i roztrzepać dokładnie widelcem (użycie miksera nie jest konieczne, jednak można to zrobić, aby jajko było bardziej puszyste). Gotowe jajko dodać do bananów z masłem i wymieszać.

Krok 4:

Przesianą mąkę wsypać do osobnej miski razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej. Wymieszać suche składniki i dodać do składników mokrych.

Krok 5:

Przy pomocy łyżki lub szpatułki wymieszać ciasto. Powstanie ciasto gęstsze od budyniu. Ciasto przełożyć do foremek.

Można dodać przed pieczeniem trochę wiórków kokosowych bądź płatków migdałowych – dodadzą bardziej wyrazistego smaku i aromatu.

 

 

 

 

 

ŻÓŁTY SERNICZEK PEŁEN ZDROWIA

 

Składniki:

Składniki na spód:

  • 1 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

 

Składniki na nadzienie z mango i chia:

  • 1 1/2 szklanki pulpy z mango
  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (lub dowolnego mleka roślinnego)
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 łyżeczka proszku waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Przygotuj spód:

W średniej misce wymieszaj zmielone migdały, daktyle i masło orzechowe. Mocno dociśnij mieszankę do dna tortownicy o średnicy 23 cm. Wstaw spód do lodówki, aby się schłodził, podczas gdy przygotowujesz nadzienie.

 

Przygotuj warstwę chia:

W blenderze lub malakserze zmiksuj mango, mleko kokosowe, wanilię, sok z cytryny i sól, aż uzyskasz gładką masę.

Dodaj nasiona chia:

 Przelej mieszankę do miski i wymieszaj z nasionami chia. Odstaw na 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu,aby nasiona chia wchłonęły płyn i zgęstniały.

Złóż ciasto:

Gdy masa chia zgęstnieje, wlej ją na schłodzony spód w tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą szpatułki.

 

Schłódź ciasto:

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc, aż masa stężeje.

Podawaj:

Udekoruj ciasto świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami dla efektownego wyglądu. Pokrój i delektuj się.

 

 

 

BANANOWE SERDUSZKA BEZCUKROWE

 

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej,
  • 100g zimnego masła,
  • 1 dojrzały banan,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
  • ½ łyżeczki kakao,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Banana blendujemy, masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy jogurt, mąkę, kakao, przyprawę i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto i chowamy do lodówki.

Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto, cienko wałkujemy (ok.2mm.) i wykrawamy foremką ciasteczka. Pieczemy w 180°C , 10-12 minut. Opcjonalnie można dodać ulubione bakalie: orzechy, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, mak.

 

 

 

SAŁATKA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Z ANANASEM

 

Składniki:

  • szynka,
  • makaron,
  • kukurydza,
  • świeży ananas ,
  • żółty ser,
  • seler w słoiczku,
  • papryka,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron wg przepisu i wystudź go. Szynkę i żółty ser pokrój w drobną kostkę . Składniki włóż do miski, dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj sałatkę. Udekoruj matkę pietruszki lub koperkiem

 

 

 

 

 

 

CIASTECZKA OWSIANE

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • ¼ szklanka suszonych owoców
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszać z suszonymi owocami, proszkiem do pieczenia i solą. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajka i wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi. Dokładnie wymieszać. Z cista formować okrągłe ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.

 

 

 

BRĄZOWY CHLEBEK BANANOWY

 

Czas gotowania: 15 minut czas / czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

  •  2 duże dojrzałe/ brązowe banany
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g musu jabłkowego lub starte jabłka
  • 2 jaja
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów ( opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

 

Mieszanie mokrych składników: W dużej misce rozgnieć banany na puree. Dodaj mus  jabłkowy, jajka, ekstrakt waniliowy i olej. Wymieszaj do połączenia składników.

Mieszanie suchych składników: W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy lub rodzynki.

Połączenie składników: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając aż powstanie gładka masa.

Pieczenie: Przełóż ciasto do przygotowanej  formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez około

35 – 40 minut, aż chlebek będzie złocisty i suchy w środku( sprawdź patyczkiem).

Studzenie i podanie: Po upieczeniu odstaw chlebek do wystudzenia, a następnie pokrój na kawałki.

Ten chlebek jest naturalnie słodki dzięki owocom, a banany dodają mu wilgotności. Możesz je również modyfikować, dodając inne owoce, np. jagody czy maliny, w zależności od sezonu i preferencji.

 

 

TORT DAKTYLOWY

 

Czas przygotowania: 45 minut / 4 porcje

 

Składniki na ciasto:

  • Mąka 180 g
  • Kakao 35 g
  • Jajka 3 szt.
  • Gorące mleko 260 ml
  • Przegotowana woda 160 ml
  • Olej 25 ml

Składniki na nadzienie:

  • Żelatyna 20 g (rozpuszczona w 100 ml ciepłego mleka)
  • Jogurt naturalny 4 szt. po 400 ml
  • Daktyle zmielone 40 g (zmielone)
  • Banany 3-4 szt.

Przygotowanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać zmielone daktyle. Składniki ze sobą wymieszać następnie dodać rozpuszczoną żelatynę mieszamy. Przygotować miseczkę średniej wielkości i tortownicę o średnicy 24 cm. Do miseczki wkładamy po jednym naleśniku, do środka dajemy ok. 3 łyżki stołowe musu daktylowego i banany w plasterkach (5-6 kawałków).

Zawijamy w kopertę i układamy w tortownicy jeden obok drugiego aż zapełnimy całą. Resztę musu smarujemy wierzch tortu i ozdabiamy daktylami i bananami. Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

 

 

 

MUFFINKI CZEKOLADOWO – DAKTYLOWE

 

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki ( mieszanka jaglanej, owsianej i pszennej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki Mokre:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 200 g daktyli + 100 g żurawiny = gorąca woda do namoczenia

 

Przygotowanie:

Składniki sypkie mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Mąkę przesiewamy.

Daktyle oraz żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odsączamy z wody i miksujemy na gładką masę ( jeśli ciężko się miksuje można dodać 50 ml soku jabłkowego).

Zmiksowane daktyle mieszamy ze składnikami mokrymi. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki ciastem. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu babeczki można udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać orzechami.